Odranci
Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota

MISEL DNEVA

"Trpljenje je zdravilno, nas napravi boljše: sočutnejše, prizanesljivejše, razumevajoče, odpornejše (kakor hrast v viharju)." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Kako je naslov knjižice o B.s. A. Kozarju?
  Neuničljivo upanje
  Upanje in vera
  Dober in pravičen
  Dober in nezlomljiv
  Dober in neuničljiv
  Med nami živi
  Vsa moja ljubezen
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  

Srebrne jaslice

nedelja, 27.12.2020


Jubilejne, 25. jaslice, ki jih že četrt stoletja v župnijski cerkvi Svete Trojice v Odrancih postavlja odranski jasličarski mojster Franc Kavaš, so nekaj posebnega, kakor so tudi vse prejšnje bile posebne. Vsake so imele dodatno vsebino poleg osrednje, ki predstavlja betlehemski prizor Jezusovega rojstva.
»Čudovito znamenje jaslic vedno vzbuja strmenje in začudenje,« je v Apostolskem pismu Čudovito znamenje za božič 2019 zapisal papež Frančišek. »Jaslice so namreč kot živi evangelij, ki teče iz strani Svetega pisma.«
Tudi letošnje jaslice so živi evangelij, so čudovito znamenje, ki vzbuja strmenje in začudenje. Jaslični prostor je stisnjen oziroma omejen na levi in desni strani. Na tem razmeroma majhnem prostoru vidimo hlev pred betlehemskimi hišami. Na travnikih in delno puščavskih tleh se drenjajo pastirji s svojimi čredami. Ta stisnjenost je podoba naših družin v tem letu koronavirusa, ko mnogi večino časa preživljajo doma, ko otroci ne morejo hoditi v šolo in k verouku, ko tudi mnogi odrasli ostajajo doma, ko niti v cerkev k sveti maši ne moremo. Pa vendar imajo pastirji v jaslicah s svojimi čredami dovolj prostora in na vse lije luč novorojenega Deteta. Pastirji so na svojih poljanah in se z Jezusom srečujejo na daljavo. Tudi odranske družine so se v tem letu srečevale z Jezusom predvsem na daljavo, ko zaradi epidemije niso mogle in še vedno ne morejo v cerkev k sveti maši. Jezus se je rodil v hlevu, sredi betlehemske gneče, pa vendar sam. Gleda na pastirje, na tri kralje, ki so letos v novi podobi stopili pred najvišjega Kralja. Jezus gleda tudi na nas, saj prihaja tudi v naše domove, ko ga kličemo v molitvi, ko se ob nedeljah zbiramo k družinskemu bogoslužju.
Nad jaslicami je na freski upodobljena Cerkev. Na levi strani potujoča Cerkev, se pravi mi, ki živimo, ki potujemo večnosti naproti. Na desni strani vidimo poveličano Cerkev, svetnike, ki so v nebesih. Med obema podobama Cerkve pa stoji kip Marije Brezmadežne, ki nas vse vodi, ki nam govori, da je Mati vedno s svojimi otroki. Z nami je tudi Jezus, na kar spominjajo znamenja za zakramente v najvišjem pasu freske.
Jaslice je ob sodelovanju mežnarja Štefana Viraga izdelal in postavil odranski jasličar Franc Kavaš.
Smreka v cerkvi je okrašena z zvezdami, ki jih je izdelala Monika Kavaš. Smreko pa je darovala družina Ferenčak.
Ker zaradi epidemije še ne moremo prihajati v cerkev k sveti maši, da bi se tam srečali z Jezusom, nam on prihaja naproti. Zato so jaslice postavljene tudi zunaj pred cerkvijo. Vidimo jih s ceste, ko hodimo ali se vozimo mimo. Sporočajo nam, da nismo sami, da Jezus potuje z nami, da nam želi biti vedno blizu. Tudi te jaslice je postavil Franc Kavaš.
Jaslice zunaj so tudi vabilo: Pridi, vstopi v cerkev! Oglej si velike jaslice! Z molitvijo počasti Božje Dete, Jezusa!

FOTOGRAFIJE

Napovednik


 petek, 01.01.2021 - petek, 31.12.2021

Svete maše

v župnijski cerkvi Sv. Trojice v Odrancih več ...


 petek, 29.01.2021 - sreda, 29.12.2021

Prva Kozarjeva ura

v letu 2021 več ...

Celotni seznam napovedi